Cele mai gustoase murături si conserve de făcut și ținut în cămară pentru iarnă

2804

 Ciuperci marinate pentru iarna sau ciuperci in otet/ Aveti grija sa folositi ciuperci culese din surse sigure sau din supermarketuri .

Ingrediente: Un kilogram de ciuperci (ghebe, champignons, bureti, galbiori, hribi dupa dorinta fiecaruia), o frunza de dafin, 10 catei de usturoi, o lingu.rita boabe de piper, 300 ml otet de 9 grade, 30 g sare pentru muraturi

Mod de preparare: Se aleg ciuperci sanatoase, se spala, li se inlaturia coditele. Daca ciupercile sunt prea mari le puteti taia in jumatate. Se pune pe foc otetul, cu sarea, foaia de dafin si piperul . Se lasa sa dea in clocot si dupa ce a dat in clocot se pun ciupercile, cate putin, apoi se oparesc timp de 3-4 minute, dupa ce otetul a dat in clocot. Se sterilizeaza borcanele si se toarna compozitia fierbinte in borcane. Borcanele ar fi bine sa fie asezate pe o tava metalica sa nu pocneasca. Se pune cate un catel mic de usturoi la fiecare borcan. Se infileteaza strans capacele, se pun cu gura in jos borcanele, se acopera cu paturi si se lasa asa pana a doua zi, sa se raceasca in voie. Se pun borcanele in camara, la intuneric .Pot rezista perfect si 1-2 ani. Pot fi servite dupa  7-10 zile drept garnitura.

Usturoi conservat in ulei aromatizat

Ingrediente pentru un borcan de 250 g: 200g usturoi (de preferat din acela care are cateii mai mari,sa fie usor de curatat),  otet de vin alb, cateva  piper boabe, o lingura sare grunjoasa , 2-3 foi de dafin, putin oregano uscat,  ulei de masline extravergin (daca nu si floarea soarelui)

          Mod de preparare : Se curata cateii de usturoi . Se pune intr-o oala apa si otetul in cantitati egale, o lingura de sare mare (la 1/2 l. apa+ 1/2 l. otet) , foile de dafin, boabele de piper si se pun sa fiarba pana da in clocot. Cand apa cu otetul incepe sa fiarba, se adauga cateii de usturoi si se fierb circa 3-4 minute. Este recomandat sa nu ii fierbeti mult ,cateii de usturoi trebuie sa ramana crocanti, sa nu se inmoaie prea tare. Dupa ce se scot de la fiert ,se pun la scurs pe un servet de bucatarie. Cand s-au racit bine, se aseaza cateii in borcanul sterilizat ,se presara oregan uscat , iar deasupra se toarna uleiul de masline. Se umple bine borcanul ,cat sa acopere  cateii de usturoi. Se inchide cu capacul si se pune la  conservat in loc racoros,circa doua luni apoi se pot consuma.

Salata de varză, morcov și ardei

Ingrediente: 5 kg de varză, un kilogram de morcovi, un kilogram de ardei grași, un kilogram de ceapă, 250 ml de oțet, 500 ml de ulei (pentru marinată), 350 g de zahăr, 4 linguri cu vârf de sare pentru muraturi

Mod de preparare: Tăiați varza foarte subțire.  Tăiați morcovul cât mai subțire. Tăiați ardeii subțire. Vă recomandăm să folosiți ardei grași roșii, care au un gust deosebit. Tăiați ceapa semi-rondele subțiri. Folosiți doar ceapă albă, fiindcă cea roșie va colora varza. Preparați marinata: amestecați sarea, zahărul, uleiul și oțetul. Amestecați bine varza, morcovul, ardeiul gras și ceapa. Turnați deasupra marinata. Amestecați bine încă o dată. Puneți salata într-un vas și lăsați să stea timp de 2 ore apoi o puteti pune in borcane sterilizate,o capsati si o depozitati in loc racoros.

Vinete la borcan 

Ingrediente: 2-3 vinete coapte, putina sare, ulei

Mod de preparare: Se coc vinetele bine,se decojesc si se lasa la scurs in sita pana a doua zi, ca sa se scurga absolut toata zeama. Se toaca vinetele cu un satar de lemn si apoi se amesteca  cu putina sare si ulei. La un kilogram de vinete cantarite coapte si bine scurse, se adauga o lingurita rasa de sare pentru muraturi si 3-4 linguri de ulei. Se amesteca bine compozitia, apoi se pune in borcanele sterilizate in prealabil. Se umple cam ¾ din borcan si se lasa loc pentru a  pune deasupra cam de 1 cm de ulei de floarea soarelui. Se capseaza borcanele si se depoziteaza in camara. Le puteti depozita si in pungi puse ulterior la congelator.

Ardei iuti “bulgăresti” cu otet 

Ingrediente:: Un kg ardei iuti(sau cate doriti), 2 litri otet de 9 grade, 10 linguri de sare, 3-4 cătei de usturoi, 3-4 borcane de 800 g

Mod de preparare: Se spală ardeii iuti in apv rece. Borcanele se opăresc cu putină apă fiartă, apoi se asează in borcane căteii de usturoi, apoi rand pe rand, cate un ardei iute,  asezăm in borcan cat mai multi ardei, să fie cat mai inghesuiti unul langă altul. Se adaugă cate o lingură două de sare, si optional dacă doriti să mai tăiati din aciditatea otetului adăugati si o lingură de miere. Se toarnă otetul de 9 grade pană se umple borcanul si ardei, să stea bine scufundati in otet.

Se inchide bine capacul si se dă la păstrare peste iarnă, in loc răcoros si intunecos. Ardeii răman crocanti si stau foarte bine chiar si 2 ani. Sunt ideali serviti alături de varză călită sau ciorbă de burtă.

Gogonele murate

Ingrediente: Un  kilogram de gogonele (rosii verzi), 6-7 catei de usturoi, 2-3 bete uscate de marar

 Ingrediente pentru saramura: la fieare 1 L de apa cate 20 g sare speciala pentru muraturi, 1 lingura de otet de masa simplu

Mod de preparare: Se spala gogonelel sub jet de apa rece. Se sterilizeaza  borcanele. Se aseaza gogonelele una langa alta in borcan ,si daca sunt prea mari se taie in doua pentru a umple golurile ramase. Printre ele se pun catei de usturoi si deasupra bete de marar uscate.

Ardei umpluti cu branza feta

Ingrediente: 25-28 bucati Ardei semi iuti, 700 g branza Feta, rozmarin, cimbru, 5 catei de usturoi, ulei de masline extravirgin, un litru apa, 200 ml otet, o lingura sare, 6 linguri zahar, un borcan de 1,5 l.

Mod de preparare: Se spala ardeii, li se inlatura codita si li se scot semintele.  Intr-o oala se pune apa,otetul,sarea si zaharul la fiert. Cand incepe sa clocoteasca , se pun ardeii curatati pentru cateva secunde la oparit(trebuie sa se inmoaie putin pentru fi mai usor de aranjat in borcan). Se scot si se lasa la scurs. Usturoiul se curata si se zdrobesc putin. Branza feta se paseaza cu furculita si se umple cu ea ardeii opariti. Se aseaza un rand de ardei in borcan, printre ei se pun crengute de cimbru, si rozmarin, 1-2 catei de usturoi. Deasupra se toarna ulei de masline extravirgin rece.  Se lasa borcanul astfel umplut circa 3-4 zile la temperatura camerei pentru ca aromele sa se imbine, apoi se depoziteaza la rece.

Castraveti murati

Ingrediente:: 1kg de castraveti cornisor, un litru de apă, un pachet  de sare mare, 6 cătei de usturoi, o lingură de mărar, 7-8 frunze de visin si de telină, boabe de piper, 2-3 frunze de dafin, hrean, 4-5 linguri cu boabe de mustar.

Modalitate de preparare: Castravetii se spală, se pun in apă rece putin sărată (10 g sare la litru de apă) si se tin 2 ore. După 2 ore se spală incă o dată si se asează in borcane, unul langă altul. Apa pentru murături se prepară astfel: se calculează 20 – 25 g de sare mare , neiodată, pentru 1 litru de apă apoi se pune mărar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de visin, 2 frunze de telină si 4-5 linguri cu boabe de piper. Apa, cu mirodenii, se pune la fiert si se lasă să fiarbă in clocote 5 minute. Apoi, se ia de pe foc si se lasă să se răcească circa 10 minute,  apoi se toarnă cu polonicul, peste castravetii pusi in borcane. Zeama se calculează să fie jumătate din gramajul borcanului, pentru un borcan de 800 ml se calculează 400 ml de murătoare.
Borcanele se lasă in bucătarie pentru 48 de ore, apoi intr-o oală, se răstoarnă inapoi muratoarea si se pune la fiert, chiar dacă este usor tulbure. 

Borcanele se tin sub jetul de apă rece astfel ca să se spele orice urmă de ferment (fundul borcanului trebuie să fie curat, castravetii de asemenea). Se curătă usturoiul, se taie căteii in două si se pun peste castraveti, in borcane. La fiecare borcan se pune un virf de cutit de piper macinat, o lingură de boabe de mustar si hrean curătat si tăiat pe lungime. Murătoarea, se pune fierbinte si tulbure, peste castraveti si se capsează borcanele. In circa 24 de ore, incet, se vor limpezi.

Fasole verde la borcan

Ingrediente: 250 g fasole verde pastai, o lingurita rasa de sare neiodata (pentru muraturi), 150 ml apa

Mod de preparare: Fasolea  verde se spala , I se taie capetele si se lasa la scurs. Intr-o oala se pune  la fiert apa si cand aceasta clocoteste se  pun pastaile in ea.  Se lasa sa fiarba circa 5 minute si apoi se scot si se lasa la scurs, dupa care pastaile se pot aranja in borcane . Turnati peste ele apa in care au fiert si adaugati cate o lingurita rasa de sare in fiecare borcan. Strangem bine capacul si asezam borcanul in oala cu apa pentru sterilizare si se incepe fierberea la bain marie . Trebuie sa fiarba 20 de minute. Borcanele raman in oala calda pana ce se racoresc complet. Apoi borcanele cu fasole merg direct pe raft in camara. Rezista foarte bine peste 1 an.

Sos de rosii cu ardei

Ingrediente pentru 5 borcane de 300g:: 3 kg rosii, 1 kg ardei (capia, gogosar sau gras), 100 ml ulei, 3 linguri de sare

Mod de preparare: Rosiile se decojesc si se măruntesc in  blender, sau prin masina de tocat, depinde de preferintele fiecăruia, dacă doriti sosul mai fin sau mai consistent. Rosiile se pun la fiert , amestecand din cand in cand, pană cantitatea pusă la fiert scade aproape la jumătate. Ardeii se spală, se scot samburii si toacă cu ajutorul robotului de bucătărie (sau prin masina de tocat). Compozitia rezultată se pune la călit cu uleiul pană se inmoaie circa 5-6 minute, amestecand să nu se lipească. Cele două compozitii se se amestecă si se pun din nou la fiert la foc mediu, pană cand se alege uleiul deasupra. Sosul obtinut se pune fierbinte in borcane, se infiletează capacele, si se acoperă cu un prosop pană a doua zi. Se păstrează la loc uscat si răcoros, in cămară, alături de conservele pentru iarnă.

Va dorim pofta buna si spor la gatit!