Ingrediente: 500 g faina, 4 oua, 80 ml apa calduta, 80 ml lapte caldut, 1 cubulet drojdie proaspata (25g), 135 g unt cu 80% grasime moale tinut la temperatura camerei, 125 g zahar, coaja unei lamai, coaja unei portocale, 150 g stafide ( negre si aurii), 70 g merisoare uscate, 3 linguri coaja de portocala confiata, 1 fiola esenta de vanilie, un praf sare
Mod de preparare: Vom incepe prin a prepara o maia. Intr-un bol se amesteca 2 linguri din laptele caldut cu 2 linguri din apa calduta si se rupe in compozitie drojdia, apoi se amesteca bine ingredientele. Se lasa compozitia deoparte aproximativ 5 minute, apoi se adauga 3 lingurite de faina si una de zahar, se amesteca si se acopera recipientul cu folie de plastic. Maiaua obtinuta se pune la dospit intr-un loc cladut pentru aproximativ 30 minute. Intre timp, se mixeaza ouale cu zaharul ramas, esenta de vanilie, coaja de lamaie rasa si coaja de portocala rasa si se mixeaza pana se spumeaza bine. In supermarketuri la raionul de fructe bio gasiti lamai si portocale nestropite, incercat sa folositi coaja acestora . Dupa ce s-a dospit maiaua, se adauga in compozitia de oua, apoi se adauga faina, untul tinut la temperatura camerei, restul laptelui si apei ramase, praful de sare si se framanta bine ori manual aproximativ 20 de minute, ( ori la robotul de bucatarie cca 10 minute). Dupa ce terminam de framantat, se adauga stafidele, merisoarele si coaja de portocala confiata. Aluatul obtinut va fi usor lipicios, el se rastoarna pe blatul de lucru bine infainat si se framanta 1-2 minute. Se asaza intr-un castron incapator, uns cu ulei in prealabil si se unge cu ulei si deasupra. Se acopera recipientul cu folie de plastic si se lasa la crescut, in loc cald pentru aproximativ 3-4 ore, pana ce volumul compozitiei se tripleaza.
Daca nu aveti forme special pentru copt panettone, le puteti confectiona din hartia de copt, sau puteti folosi o forma rotunda pentru tort cu peretii detasabili.
Dupa 4 ore se rastoarna compozitia crescuta pe blatul de lucru infainat, si se framanta pentru 5-10 minute, incat sa fie usor de manevrat (compozitia este lipicioasa la atingere).
Se unge forma de copt cu unt topit sau ulei. Se toarna compozitia, se acopera iarasi cu o folie de plastic si se lasa iar la crescut in loc caldut pentru circa 3 ore, sau pana cand isi tripleaza iar volumul. Forma de copt trebuie sa aiba peretii cat mai inalti fiindca in timpul coacerii cozonacul va creste mult si va iesi din forma daca folositi o forma prea mica.
Se incinge cuptorul la 180° si se da cozonacul la copt pentru 40-45 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii si este copt frumos deasupra.
Va dorim pofta buna si spor la gatit!
Vezi si reteta video de cozonac fara framantare: