Ingrediente pentru borcane de 1 litru
3-4 kg de slanina (puteti folosi piept de porc, fiindca are si fasii de carne), 400 g sare grunjoasa pentru muraturi, 6-7 catei catei de usturoi, 5-6 frunze de dafin, 1 plic de piper boabe, 2-3 boabe de ienibahar
Ingrediente pentru saramura
2 litri de apa, 400 g sare grunjosa pentru muraturi
Mod de preparare
Slanina se taie in bucati sau fasii mai mari sau mai mici in functie de borcanele folosite.Intr-un bol adanc se pune un strat de sare pentru murturi,apoi se pun bucati de slanina,alt strat de sare pentru muraturi si iar slanina,iar sare pana se termina ingredientele.Ultimul strat trebuie sa fie de sare.Bolul se acopera cu o folie alimentara si se da la frigider pentru circa 3 zile. Dupa 3 zile se scurge zeama lasata si se aseaza bucatile de slanina in borcane sterilizate bine in prealabil.Puteti folosi si borcane de 1 litru si borcane mari. Printre bucatile de slanina de pun cateii de usturoi(intregi sau feliati cum preferati), boabe de piper,iehibarar si foile de dafin.
Prepararea saramurii. Apa se pune la fiert intr-o cratita,peste apa se pune 400 g sare pentru muraturi. Se lasa pe foc pana se aduce la punctul de fierbere si da in clocot,apoi se opreste focul si se lasa saramura la racorit putin.
Borcanele se aseaza pe o tava metalica care va prelua din socul termic. Saramura putin racita se toarna peste sunca din borcane, se inchid ermetic borcanele si se lasa sa se raceasca,apoi se depoziteaza in camara la loc racoros. Daca slanina este moale, trebuie sa lasati saramura sa se raceasca inainte de a o turna,daca slanina este mai tare se toarna saramura fierbinte pentru a inmuia slanina. Slanina la borcan rezista si pana la 3-4 luni in camara.
Va dorim pofta buna si spor la gatit!