Zacusca De Fasole Boabe Reteta Ca La Bunica

8302
zacusca de fasole pentru zilele de post
zacusca de fasole pentru zilele de post

Salutare dragi pasionați ai bucătăriei. Zilele trecute mi-am amintit de gustul inconfundabil al rețetei de zacuscă de fasole pe care, cu drag, o facea bunica. Trebuie să menționez faptul ca sunt un împătimit al preparatelor cu fasole și încerc să gătesc și să încerc majoritatea rețetelor cu acest ingredient. În continuare vă voi prezenta o rețetă de zacusca de fasole ca la bunica. O folosesc de multe ori între mese, sau chiar la micul dejun.

Ingrediente Zacusca De Fasole

IngredienteCantitate
Fasole boabe1.5 kg
Ceapa1 kg
Ardei kapia1 kg
Ardei gogoșari1 kg
Roșii1 kg
Morcovi mari3 bucăți
Ulei250 ml
Sare1 lingură
Frunze de dafin3-4 bucăți
Piperdupă gust
Usturoi (opțional)3-4 căței

Modul de Preparare:

  1. Înmuiem fasolea peste noapte în apă rece pentru a se fierbe mai ușor. A doua zi, schimbăm apa și o fierbem până când boabele devin ușor moi.
  2. Pregătim ardeii și îi coacem pe plită sau pe flacară până se rumenesc frumos, îi frecăm cu sare și îi lăsăm să se răcească, acoperiți.
  3. Cojim ardeii răciți, înlăturăm codițele și semințele, și îi tăiem în fâșii.
  4. Spălăm roșiile și le dăm pe răzătoare, curățăm și tocăm ceapa și morcovii (cât mai mărunt).
  5. Încălzim uleiul într-o cratiță mare, adăugăm ceapa și morcovul tocat, călim 4-5 minute, apoi adăugăm ardeii, roșiile date pe răzătoare, sarea, piperul, foile de dafin și usturoiul ras (opțional).
  6. Amestecăm ingredientele și le lăsăm la fiert la foc mic până compoziția se reduce și se formează un sos îngroșat.
  7. Adăugăm boabele de fasole și amestecăm ușor, lăsând compoziția să fiarbă până dă în clocot de 2-3 ori.
  8. Pentru o zacusca mai cremoasă, putem blendui jumătate din cantitatea de fasole și o adăugăm în sos, împreună cu cealaltă jumătate de boabe de fasole.
  9. Punem zacusca în borcane sterilizate, punem capacele, le sterilizăm la bain marie pentru 20-25 de minute.
  10. Lăsăm borcanele să se răcească în vasul în care le-am sterilizat, apoi le depozităm într-un loc răcoros, ferite de căldură și razele soarelui.

Mici secrete

  • Pentru a obține o textură mai cremoasă, puteți blendui jumătate din cantitatea de fasole și să o adăugați în sos, iar cealalta jumătate să o adăugați întreagă.
  • Aveți grijă să potriviți temperatura apei de sterilizat cu temperatura zacuscai din borcane pentru a evita craparea acestora datorită șocului termic.
  • Zacusca de fasole boabe se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și întunecos, ferit de razele soarelui.

Concluzie

Mie îmi place foarte mult această rețetă de zacuscă de fasole, mai ales pentru faptul ca poate fi consumată și în zilele de post. O fac în fiecare an, cu mult drag și nu am schimbat nimic la această rețetă, gustul fiind minunat.

Vă urăm poftă bună și spor la gătit!