Beneficiile consumului de Menta pentru sanatate

971

Menta sau izma, asa cum este cunoscuta in popor, este una dintre cele mai utilizate plante medicinale.Este o planta verde,puternic aromata cu gust mentolat si racoritor. A fost folosita ca leac medicinal din cele mai vechi timpuri si avand o multitudine de beneficii pentru corpul uman, si-a pastrat popularitatea pana in zilele noastre.

Menta este folosita in mai multe industrii cum ar fi industria cosmetica pentru creme paste de dinți si sampoane,in bucatarie frunzele de menta proaspete se folosesc la asezonarea deserturilor, mancarurilor si bauturilor,in industria farmaceutica pentru uleiuri si medicamente. Menta este o planta minune, folosita pe post de „leac” pentru mai multe disfunctii ale corpului.

La noi in tara gasim trei specii de menta.Menta comuna utilizata pentru ceai intitulata si menta de apa, menta dulce si un hybrid al celor doua,menta piperata folosita des in industria farmaceutica.

Cand culegem frunzele de menta

Menta se culege in lunile iunie,iulie și august, cand plantele sunt in dezvoltare si sunt bogate in uleiuri esentiale.Menta se recomandaa fi culeasa dimineata devreme pentru ca uleiurile esentiale au o aroma intensa.Se rupe cu tot cu tulpina. Trebuie culeasa cand frunzele sunt uscate, sa nu fie pline de roua sau dupa ploaie.Dupa ce le culegem pentru a le putea folosi tot timpul anului la prepararea ceiurilor, frunzele se spala si se usuca in loc uscat si racoros.Odata uscata de desprind de pe tulpina frunzele de menta si se pastreaza in pungi de hartie.

Va prezentam cateva remedii naturiste in care poate fi folosita menta cu efect curativ.

1.Menta ajuta la inlaturarea respiratiei urat mirositoare, prin consumul ceaiului de menta se vor distruge bacteriile bucale, fiindca menta are efecte antibacteriene.Uleiul de menta este un adjuvant pentru durerile de cap, este un bun vasodilatator, este util ca tratament natural pentru raceli sau sinuzita.

  1. Inhalarea aromei din uleiurile esentiale de menta are capacitatea de a imbunatati proprietatile creierului.Inhalat zilnic timp de 5 minute ajuta la imbunatatirea memoriei, creste atentia,scade nivelul de anxietate si oboseala. Beti o cana de ceai de menta si o sa va simtiti mult mai relaxati.
  2. Ceaiul de menta trateaza diareea, amelioreaza durerile abdominale si reduce frecventa scaunelor, reduce aportul de sodiu din organism. Mentolul din menta stimuleaza eliberarea de sucuri gastrice care ajuta sa descompuna alimentele si accelereaza digestia.
  3. Ceaiul de menta are proprietati antispastice care combat greata si previn varsaturile.
  4. Mentolul este un relaxant muscular, ajuta la deschiderea cailor respiratorii, amelioreaza congestia si racelile severe, cum ar fi bronsita, relaxeaza muschii gatului care provoaca acea tuse iritanta.
  5. In zilele caniculare se pot face cu ment, folosita sub forma d eulei de baie, frunze sau plicuri de ceai infuzate in apa de baie.
  6. Pentru uz extern, uleiul de menta este recomandat in cazurile de astenie, dureri reumatice, raceli si migrene. Uleiul poate fi folosit sub forma de frectii sau pentru masaj de relaxare. Masat pe frunte si in jurul tamplelor, uleiul de menta calmeaza durerile de cap si migrenele.

Contraindicatiile consumului de menta

Conumul in exces al ceaiul de menta poate genera constipatii grave.

Ceaiul de menta este contraindicat a fi consumat de bebelusi sau copii foarte mici. Mentolul din menta poate provoca spasme musculare la nivelul tractului respirator.

Ceaiul de menta trebuie evitat de catre femeile care alapteaza, si de catre femeile insarcinate poate fi baut in cantitati limitate.

Nu consumati ceai de menta daca suferiti de reflux gastroesofagian.

Asadar menta, indiferent daca este utilizata sub forma de ulei de menta, in stare proaspata, uscata sau ca ceai, ofera numai efecte benefice pentru organism.