Ingrediente: 4 ouă, 200 g de făină ,120 g zahăr brun (din care 20 g pentru amestecat merele), 115 g unt la temperatura camerei, 3 mere + 1 mar pt decor, 2 linguri sirop de arțar, 30 g miez de nuca, 1 linguriță scorțișoară, coaja rasa de la 1 lamaie, un praf de sare, 1 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare: Merele se curata de coaja,se dau pe razatoare si se amesteca cu 30 g din zaharul brun,apoi se lasa deoparte. Separat intr-un bol se pune untul tinut la temperatura camerei se adauga zaharul brun ramas 100 g si se freaca pana se spumeaza. Se separa ouale, albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca si coaja de lamaie si scortisoara si se amesteca pana devin cremoase. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana se spumeaza, si obtinem o spuma tare ca pentru bezea. In amestecul de albusuri se adauga amestecul de galbenusuri, si se mixeaza puti cat se se omogenizeze amestecul. Peste amestecul de oua se cerne faina si se amesteca cu o spatula cu miscari de jos in sus. Se adauga compozitia peste amestecul de unt, se completeaza cu merele stoarse bine de zeama, siropul de artar, esenta de vanilie si se mixeaza compozitia circa 1 minut pana se omogenizeaza perfect.
Compoziția obtinuta se toarnă într-o tava de chec tapetată cu hârtie de copt și se nivelează ușor cu o spatula. Miezul de nuca se taie cu un cutit si se adauga peste chec. Marul ramas se cojeste de taie in cubulete mici si se adauga peste nuca taiata. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se da tava cu chec la copt Se coace circa 10 minute la 180 de grade,apoi se reduce temperature la 160 de grade si se mai lasa tava la copt circa 25-30 de minute in functie de cuptorul fiecaruia.
Inainte de a opri focul testate checul cu o scobitoare asigurați-vă că este copt. Dupa ce am oprit focul checul se rastoarna din tava si se lasa la racit pe un gratar de bucatarie.
Nota.Siropul de artar poate fi gasit la raionul cu produse Bio in orice supermarket, sau la magazinele cu produse naturiste.
Vă dorim poftă bună si spor la gătit!