Ingrediente:1 kg de conopida desfacuta in bucatele, 3-4 fasii de hrean, 6-7 catei de usturoi, 10 rondele de morcov, 2-3 bete uscate de marar, 2-3 foi de dafin, 1 radacina de telina
Ingrediente pentru saramura:cate 20 g sare pentru muraturi la fiecare 1 L de apa, 1 lingura de otet de masa
Mod de preparare: Conopida se spala si se curata de frunze,apoi i se indeparteaza cotorul si se desface in buchetele. Se curata usturoiul, se decojeste si se feliaza morcovul si radacina de telina se fac fasiile din radacina de hrean. Se ia un corcan de 3 litri curat si pe fundul borcanului se pune mararul uscat, si fasii de hrean. Se indeasa in borcan buchetelel de conopida cat mai strans si printre ele se pun rondele de morcov, frunzele de dafin, cateii de usturoi, si rondele de telina Deasupra se pun betele tari de marar care apasa conopida si o tin sub saramura.
Prepararea saramurii. Se pune la fiert 3 litri de apa cu sare (cate 20 g sare pentru saramura la fiecare litru masurat de apa). Se lasa sa fiarba si sa clocoteasca circa 5 minute si apoi se opreste focul si se saramura la racorit 5-6 minute. In momentul in care o vom pune in borcane aceasta trebuie sa fie fierbinte dar nu clocotita. Se aseaza borcanul cu conopida pe o tava metalica, care sa preia socul termic creat de temperatura saramurii fierbinti. Se toarna saramura treptat, cate 2 polonice per borcan, se asteapta sa se distribuie saramura, apoi se continua adaugarea de saramura pana ce toate borcanele sunt pline cu saramura. Se lase borcanele deschise circa 24 de ore, pe masa de bucatarie, acoperite partial cu capacele (intoarse pe dos) pentru a incepe procesul de fermentatie, se se va forma o spuma deasupra care nu trebuie indepartata. A doua zi se adauga cate 1 lingura de otet in fiecare borcan (cam 2 linguri la borcanele de 3 L) se infileteaza ermetic capacele si se pun borcanele in camara. In circa 4-6 saptamani veti avea conopida murata la borcan.
Nota: In primele zile saramura din borcane se tulbura, este un semn ca incepe fermentatia. Dupa circa 2-3 saptamani se va limpezi de la sine. Daca este prea cald in casa sau in camara, borcanele pot fasai (se elimina gaze). Le puteti deschide si inchide la loc. Daca borcanele fac „floare de mucegai” se poate fierbe o noua saramura care sa o inlocuiasca pe cea veche (o scurgeti si clatiti muraturile cu apa rece, apoi le puneti inapoi in borcan si le acoperiti cu saramura noua).
Va dorim pofta buna si spor la gatit!