Ingrediente: 8 litri lapte de vaca gras, 32 picaturi de cheag ,50 ml apa la temperature camerei, 1/2 lingura de sare grunjoasa
Mod de preparare: Laptele se pune intr-o oala si se incalzeste la foc mic pana atinge temperatura de 33 de grade. Folositi un termometru pentru bucatarie pentru a masaura temperatura exacta. Intr-un pahar se dizolva cheagul in aproximativ 50 ml apa tinuta la temperatura camerei. Dupa ce temperatura laptelui ajunge la 33 de grade se adauga cheagul si se amesteca bine. Temperatura laptelui se mentine la 33 de grade circa 1 ora, timp in care laptele se va coagula complet. Pentru a mentine aceasta temperatura bagati oala cu lapte in cuptorul setat la minimum. Dupa o ora, coagulul laptelui se taie cu un cutit lung pana in fundul vasului, de-a lungul si de-a latul oalei, in patratele.
Acum se ridica temperatura cuptorului la 42 de grade si se mentine oala in interior pentru inca 1 ora, timp in care coagulul laptelui va mai pierde din zerul format. Se pregateste o alta oala. Deasupra ei se aseaza o strecuratoare mare( sa va fie mai usor puteti pune o bucata mare de tifon dublu peste strecuratoare). Se strecoara laptele coagulat si se preseaza usor deasupra bucatilor de coagul pentru a iesi tot zerul. Daca folositi doar strecuratoarea presati bine cu lingura, daca folositi un tifon se strang bine marinile tifonului si se lasa la scurs. Se pune o greutate peste pentru a accelera scurgerea zerului. Drenarea zerului dureaza aproximativ 1 ora.
Dupa ce branza este bine stoarsa, se taie cu un cutit in bucatele mici, si se aseaza intr-un bol adanc. Alaturi, se pregateste un alt bol cu apa foarte rece ,puteti folosi si apa cu gheata. Se pune la fiert 1 litru de apa. Cand apa fierbe, se pune in ea 50 de ml apa rece (apa ar trebui sa ajunga la 80 de grade Celsius). Se toarna apa deasupra bucatelelor de branza, cat sa le acopere (restul de apa fierbinte se pastreaza deoparte). Cu ajutorul unei linguri de lemn, se aduna toate bucatelele de branza la un loc, si se preseaza bine de marginea bolului, pana se obtine o masa omogena usor de modelat.
Daca branza nu devine maleabila, aproape topita se mai adauga putina apa fierbinte. In acest moment, se baga lingura de lemn pe sub masa de branza si se ridica in sus, astfel incat branza sa se lase inapoi in vas din propria greutate. Se repeta operatiunea de mestecare de aproximativ10-15 ori, asta va ajuta la formarea indragitei mozzarella. Dupa ce s-a format branza, se modeleze cu mana in bucatele de dimensiunea unui ou si se rasucesc pana se rupe. Branza este destul de elastica.
Fiindca lucram cu branza fierbinte puteti folosi si manusi. Pe masura ce sunt modelate, bucatile de mozzarella se pun in castronul cu apa foarte rece pregatit, eventual se mai adauga pe parcurs cuburi de gheata.Puteti pastra mozzarella intr-o saramura,sau o puteti consuma proaspata.
Va dorim pofta buna si spor la gatit!