Murături Asortate în Saramură: Cum se prepară?

28723

Bine ați venit în bucătăria noastră, un loc unde mâncarea este întotdeauna delicioasă (așa cum îmi place mie să mă laud)!

Astăzi voi împărtăși cu voi secretul murăturilor perfecte. Nu despre orice fel de murături vorbesc, ci despre cele asortate, în saramură, o adevărată delicatesă pentru pofticioși. Vă voi învăța cum să preparați murături crocante, care îți vor lăsa gura apă.

Ingrediente

IngredientCantitate
Conopidă1 bucata mare
Roșii10 bucăți
Gogonele10 bucăți
Căstrăveți mici10 bucăți
Ardei grași mici10 bucăți
Morcovi10 bucăți
Cepe10 bucăți
Frunze de dafin1 plic
Rădăcină de hrean1 bucata mare
Mărăr uscat5-6 bețe
Boabe de piper3 linguri
Sare grunjoasăin functie de apa folosita
Apăsuficientă, după ochi

Mod de preparare

  1. Începem prin a doza sarea pentru murături în funcție de recipientul în care se vor pune legumele la murat. Dacă folosiți, să zicem, un recipient de 10 litri, vom avea nevoie de 5 litri de apă și vom adăuga o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă adaugat.
  2. Începem să pregătim murăturile pentru a fi așezate în recipient. Desfaceti conopida în buchețele, curățați ceapa și morcovii de coajă, curatiati si tăiați rădăcina de hrean în bucățele tip băț. Radacina de hrean adăugată în murături le va menține crocante și nu se vor înmuia.
  3. Roșiile și gogonelele se lasă întregi, dar pot fi și tăiate în două. Ardeii și castraveții se lasă întregi, le tăiați doar codițele dacă sunt prea lungi pentru a-i putea așeza mai ușor în recipiente. Spălați bine sub jet de apă toate legumele și apoi lăsați-le la scurs.
  4. Pregătiți recipientul în care le vom mura și începeți să le așezați. Așezați pe fundul recipentului betisoare de hrean și bețe de mărăr uscate, câteva boabe de piper, câteva frunze de dafin și începeți să așezați legumele una lângă alta cât mai apropiate să încapă toate.
  5. Pregătiți saramura. La fiecare litru de apă se adaugă 1 lingură cu vârf de sare. Se fierbe apa până dă în 2-3 clocote și toată sarea este topită, apoi se lasă să se răcească până este ușor călduță. Saramura se toarnă călduță peste legumele din recipiente cât să le acopere.
  6. Puteți pune peste ele bețe de mărăr care să le mențină în saramură și să le împiedice să se ridice la suprafață sau să formeze floare de mucegai. Se pune un capac peste recipient și se depozitează într-un loc răcoros.
  7. În prima săptămână, agitați zilnic recipientul cu murături. Scoateti cu un furtun saramura si apoi o puneti la loc,acest proces permite oxigenarea saramurii si muraturile nu vor fi baloase.Perioada de fermentație și de murare a legumelor durează cam trei-patru săptămâni în funcție de locul în care sunt depozitate.Dacă este prea rece vor fermenta mai lent, dacă este mai caldut afara vor fermenta mai repede.

Sfaturi și trucuri

  • Murăturile asortate pot fi preparate atât toamna cât și vara, sunt crocante, delicioase pentru a fi servite la orice masă.
  • În primele zile zeama se va tulbura, este un proces normal care arată că a început fermentația, însă se va limpezi de la sine în următoarele săptămâni, și va rămâne o saramură curată.

Concluzie

Voila! Acum aveți o rețetă de murături asortate în saramură. Vă dorim poftă bună și spor la gătit! Murături bune și crocante, zâmbete multe și pe data viitoare!