Ingrediente: 1 kilogram faină, 5 ouă(+1 galbenus pentru uns), 300 gr zahăr(+150g zahar vanilat pentru pudrat), 200 gr unt, 40 gr drojdie proaspătă, coaja de la o lămâie sau portocală, 500 ml lapte, un praf de sare, 400 g prune fara samburi
Mod de preparare: Prepararea aluatului. Se incepe prin a prepara o maia din drojdie amestecata cu 2 linguri zahăr şi 2 linguri de faină, peste care se pune 100 ml lapte călduț . Se amesteca bine si se se lasă maiaua la dospit circa 15 minute . Într-un lighean încăpător se cerne făina , se face o gropită în mijloc si se pun pe rand gălbenusurile frecate cu putina sare, maiaua, laptele încălzit, 150 gr zahăr. Se frământă bine compozitia şi la sfârșit se adaugă treptat untul topit si racorit( sa nu fie fierbinte). Se continuă frămantarea aluatului circa 20-25 de minute, apoi se acopera ligheanul cu un prosop de bucatarie si se lasă sa crească in loc căldut circa o oră. După ce aluatul a crescut se pune pe blatul de lucru infainat si se întinde cu sucitorul , intr-o foaie mai grosuta. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit se portioneaza foaia in 18 patrate egale.
Prunele se spala, se inlatura samburii si se pune cate 1 pruna pe fiecare patratel, apoi se strange aluatul sub forma unei bilute, se rotunjesc si se pun un alanga alta intr-o tava cu dimensiunea de 30x40cm tapetata cu hartie de copt.
Se continua procedeul pana se termina aluatul si prunele. Se mai lasa in tavă la crescut pentru încă 15 minute. Painicule se ung cu gălbenus de ou si se da tava la copt in cuptorul incins la 180° pentru circa 40-45 minute. Dupa ce sunt coapte si frumos rumenite la suprafata se scot din cuptor si se pudreaza cu zahar vanilat. Pot fi servite caldute sau reci.
Va dorim pofta buna si spor la gatit!