Ingrediente pentru 6 foi subtiri : 10 albusuri, 300g zahăr, 270g nuci, 30g făină
Ingrediente pentru cremă : 5 gălbenusuri, 250 ml lapte, 125g zahăr, 20 ml apă, un baton de vanilie (sau 1 fiolă cu esentă de vanilie), 50 g nucă, 300 g unt (la temperature camerei) cu 82% grăsime, 50g lichior (după preferinta fiecăruia)
Ingrediente pentru glazura de fondant : 250g serbet de vanilie (din comert) incălzit la bain marie cu o lingurită de apă
Ingrediente pentru decor : 150g gem de caise, 100g fulgi de migdale (pentru ornat marginile), 40g ciocolată neagră (pentru a realiza panza de păianjen).
Mod de preparare : Se pregătesc prima dată foile tortului Esterhazy. Nuca se prăjeste intr-o tigaie , apoi se pune in robotul de bucătărie si se macină fin . Albusurile se mixează cu un praf de sare, se adaugă zahărul si se continua mixarea pană se obtine o spumă tare si lucioasă. Se adaugă peste, nuca măcinată, si se cerne deasupra faina. Ingredientele se incorporează cu grija in compozitie, cu ajutorul unei spatule din silicon . Pe o tavă se asează hartie de copt si se desenează cercuri cu diamentrul de 25-28 cm, in functie de cat de mare doriti să fie tortul. Cu ajutorul unui polonic se toarnă usor compozitia in cercurile desenate si se intinde aluatul cu o paletă. Atentie cum dozati compozitia să va ajungă pentru realizarea celor 6 foi subtiri. Blaturile se coc pe rand in cuptorul incalzit la la 180°, pentru circa 10-15 minute. Cand sunt coapte se scot din cuptor si după ce s-au răcorit se dezlipesc cu atentie de pe hartia de copt. Blaturile se pun la aerisit pe gratare de bucătărie.
Prepararea cremei pentru tort. Se bat gălbenusurile cu zahărul si apa, pană cresc in volum si se albesc. Se pune pe foc la incălzit, laptele cu vanilia, atentie nu-l aduceti in punctul de fierbere. Gălbenusurile se toarnă peste laptele fierbinte si se mixează. Compozitia se pune la foc mic pană se ingroasă putin, timp in care se amesteca sa nu se lipească. Se adaugă nucile si se ia crema de pe foc. Nu o lăsati să fiarbă după ce adăugati gălbenusurile. Se lasă crema la răcit, apoi se adaugă lichiorul. Untul se mixează pană se formează o spumă fină. Peste unt, se toarnă usor compozitia de ouă cu nucă si se mixează circa 2-3 minute.
Montarea tortului. Pe un platou se pune prima foaie si peste se nivelează cu cremă . Se acoperă cu al doi-lea blat si se repetă procedura pană se asamblează intregul tort. Peste ultimul blatul nu se mai pune cremă. Crema rămasă se intinde pe marginea laterală, de jur imprejur. Ultima foaie se nivelează cu gemul de caise usor incălzit. După ce gemul s-a răcit se poate aplica glazura de fondant.
Glazura trebuie să fie fluidă, să curgă de pe lingură. Cu ajutorul unei palete se intinde glazura, cu grijă să nu se strangă stratul de gem. Tortul Eszterhazy se remarcă printr-un decor specific, in formă de panză de păianjen. Pentru a realiza panza de păianjen se topesc cele 40 g de ciocolată, se pune ciocolata intr-un cornet si se trasează linii paralele pe intreaga suprafată a tortului. După ce au fost trasate dungile paralele, cu ajutorul unei scobitori se trag linii perpendiculare pe cele trasate cu ciocolată, formandu-se „panza de păianjen”. Peste crema de pe margini se aplică cu mana fulgii de migdale de jur imprejur. Tortul , care va fi o adevărată incantare pentru cei dragi, se tine la rece pană a doua zi.
Vă dorim poftă bună si spor la gătit!